Symphonic Rebetico

Eventi: 23 Maj 2022

Ora: 20:30

Vendi: Sheshi Skënderbej

Organizatorët: Ambasada e Greqisë ne Shqiperi, Minisitria e Kulturës, Bashkia e Tiranës

Prezantimi: Rebetiko padyshim përbën pjesë të pandashme të tradites popullore greke dhe ka lënë  të paprekshme gjurmët e tij tek ndryshimet sociale dhe kulturore të vendit për më shumë se gjysmë shekulli.Tashmë përbën trashëgimi kulturore e të gjithë njerëzimit pasi është përfshirë së fundmi në Listën Përfaqësuese të Trashëgimisë Kulturore Jomateriale të Njerëzimit të UNESCO-s (takimi vjetor 4-9 dhjetor 2017).

Ftesë: Symphonic Rebetiko është përpjekja e parë – ndërkombëtarisht – e përpunimit simfonik të Rebetiko, nga Doktori i Muzikologjisë, Yannis Belonis, i cili është bashkëpunëtor i ngushtë i Mikis Theodhorakis gjatë 15 vitëve të fundit. Rebetiko përfshin këngë të njohura nga një numër i madh përfaqësuesish të rëndësishëm por edhe referenca të shkurtra për traditën muzikore greke të Izmirit dhe Stambollit. Kjo perjekjeje muzikore synon ti paraqesë audiences një repertor i cili zakonisht nuk interpretohet nga orkestra simfonike. Në thelb, në këtë mënyrë, Rebetiko prezantohet në sallat e mëdha të koncerteve ashtu siç i përshtatet, pra i shoqëruar nga një orkestër simfonike, duke i dhënë interes edhe më të madh lidhjes së dëshiruar mes Lindjes dhe Perëndimit.

Pjesëmarrësit:

Stathis Soulis – Dirigjent i Operës Kombëtare Greke

Edmond Doko – Dirigjent i Teatrit Kombëtar të Operës dhe Baletit

Yannis Belonis – Piano/Okrestrim

Kitrina Podilata – Grup muzikor

Betty Harlafti – Këngëtare

Spyros Kleissas – Këngëtar

E ftuar: Renisa Lacka

Vaggelis Zarmpoutis – Buzuki

Paris Perisynakis – Buzuki

Alexandros Pantelias – Kitarist